Herinneringskruisjes na overlijden van parochianen
In 1996 zijn we hiermee begonnen. De kruisjes worden uit oude kerkbanken vervaardigd. Na wat proberen met lichte en donkere lakken kwam eruit dat de donkere lak het beste was.
Hoe de namen erop? Er werd besloten om alleen hoofdletters te gebruiken want die zijn even hoog. Er werden geen onder- en bovenlussen gebruikt want bij lange namen moest het op 2 regels kunnen worden geplaatst.
Aan de familie werd de keus gelaten of de roepnaam of de doopnamen op het kruisje kwamen. In het geval van doopnamen werd alleen de eerste naam voluit vermeld en van de volgende doopnamen alleen de eerste letter. In het onderste deel van het kruisje kwam de geboorte- en de sterfdatum.
Daarna moesten we voor de naam en de data verf of stift in een lichte kleur zoeken. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn. Eerst werd er gewerkt met 3D textielverf, maar die was al snel niet meer in de handel. Toen kwam er een witte stift in zicht. We gebruikten eerst een dikke stift die in Heino te krijgen was. Later zijn we overgegaan op een dunnere stift uit Raalte en deze gebruiken we nu nog steeds.
We vonden het mooi om hiermee een lijn langs de rand van de kruisjes te maken. Voor jonge kinderen is er een bijzonder kruisje met een geknakte bloemknop in het bovenste balkje. Natuurlijk hopen we die niet te hoeven gebruiken.
In november 1996 is het eerste kruisje in de kerk komen te hangen en op dit moment zijn er 510 naar de families gegaan. Nu hangen er nog 20 in de kerk.