Groot Huisbezoek

Groot Huisbezoek

IMG_1490_2.jpg




 Ontmoetingen met inhoud.

Gesprekken met elkaar

over kerk en parochie.

 

 

 

 2009 – 2010 – 2011 – 2012

 

O. L . Vrouw Tenhemelopneming, Heino




 

Uitgangspunt.

 

Contact houden met elkaar is de basis van elke relatie. Als we niet meer met elkaar in contact komen en wie de ander niets meer te zeggen heeft, verliest die wezenlijke verbondenheid en moet alleen verder.

Ook onze parochie kan alleen maar toekomst hebben als we met God en elkaar in gesprek blijven en dus met regelmaat contact met elkaar hebben.

Daarnaast maken we als katholieke geloofsgemeenschap in Heino ook nog deel uit van de grote wereldkerk. Ook in die verbondenheid willen we ons geloven gestalte geven.

 

De pastoraatsgroep

 

Sinds het begin van 2008 is er in Heino een pastoraatsgroep actief. Dit is een groep van vier parochianen, die samen met de contactpastor van het pastorale team plannen maakt voor de toekomst van de parochie. Ze proberen goede plannen te maken voor het pastoraat in onze parochie. Daarvoor hebben ze goede ideeën nodig. En dat niet alleen: toekomstige plannen moeten ook aansluiten bij de belangen en de wensen van de parochianen. Een goede manier om daar achter te komen is het houden van huiskamergesprekken. Gewoon bij mensen thuis verzamelen wat mensen vinden van geloven en kerkzijn in onze tijd. Hoe willen en kunnen we zinvol kerkzijn vandaag en morgen?

 

 Groot huisbezoek.

 

In de reformatorische traditie is het al heel lang een goede gewoonte dat door ouderlingen huisbezoeken worden afgelegd. Zo blijven mensen in contact en in gesprek. Ook in ons katholieke verleden gingen pastoors en kapelaans bij parochianen op bezoek.

Doordat het aantal pastores in de afgelopen decennia drastisch is afgenomen en hun werkgebied enorm is gegroeid zijn heel veel pastorale taken door actieve parochianen overgenomen.

De pastoraatsgroep wil met u heel graag in gesprek. Dat willen we doen bij de mensen thuis, samen met mensen uit de buurt.

 

Voor wie is het?

 

Uit het voorgaande mag blijken dat dit groothuisbezoek voor iedereen is, die maar wil. Ook als u zich (nog) niet of niet meer zo verbonden voelt met de parochie.

 


rond_de_tafel.png

 

GROOTHUISBEZOEK IN DE PAROCHIE HEINO.
Het afgelopen jaar hebben we opnieuw bij verschillende gastgezinnen veel goede gesprekken over onze mooie parochie mogen hebben.
We werden enthousiast ontvangen in het gastgezin met koffie en koek.
Het is fijn om zoveel mensen in een goede sfeer te ontmoeten.
Het blijkt soms, dat buurtbewoners elkaar bij zo’n gesprek voor het eerst ontmoeten.
Fantastisch! Er worden nieuwe contacten gemaakt.
Dingen die tijdens het groothuisbezoek ter sprake komen kunnen soms snel aangepakt worden. Zoals de Mariakapel, die voor mindervalide mensen moeilijk toegankelijk was.
Dankzij de klussengroep zijn de drempels weg en is de deur elektrisch te openen.
Voor ons is het fijn om te horen wat mensen wel of juist niet belangrijk vinden.
Andere tips worden verzameld om er later mogelijk iets mee te doen.
Er worden ook waarderende woorden gesproken, zoals: de pastoor is goed bereikbaar en, hij is er als je hem nodig hebt.
Goede ideeën en kritiek zijn van harte welkom. Daar kunnen we wat mee.
We blijven doorgaan met de huisbezoeken, totdat alle parochianen in de gelegenheid zijn geweest hieraan deel te nemen.
Pastoraatsgroep O. L.Vr. Tenhemelopneming